Grand Tour. Alla scoperta della ceramica classica italiana

07/07/2017 to 23/07/2017

Sala d'exposicions Casa Gòtica. Del 7 al 23 de juliol

Inauguració divendres 7 de juliol a les 18 h

El viatge, a Itàlia, té les seves arrels a l'Edat Mitjana;  des de finals del segle XVII, suposa una inevitable i privilegiada etapa que els joves descendents de l'aristocràcia, artistes i homes de cultura adopten de forma regular. El 'viatge' aviat es converteix en una moda, fins al punt de rebre una designació internacional que encara avui en dia s’associa amb els viatges culturals: el Grand Tour.

Grand Tour és també el títol d'aquesta exposició, el que portarà al visitant a través de la Itàlia de la ceràmica clàssica, a partir de la certesa que el territori és una part fonamental i imprescindible d'identitat cultural, civil i religiosa de l’individu.

Itàlia, com a país, es caracteritza per un gran nombre de ciutats i pobles museu i almenys 34 són centres d'antiga tradició ceràmica. Es podria dir que per visitar-ne un és suficient assenyalar amb el dit en qualsevol direcció. El que és cert per Roma, Venècia, Nàpols, Florència, Pompeia i Ravenna, també s'aplica a Albisola Superiore, Albissola Marina, Ariano Irpino, Ascoli Piceno, Assemini, Bassano del Grappa, Burgio, Caltagirone, Capodimonte - Nàpoli, Castellamonte, Cava de ' Tirreni, Castelli, Cerreto Sannita, Civita Castellana, Deruta, Este, Faenza, Grottaglie, Gualdo Tadino Gubbio, Impruneta, Laterza, Laveno Mombello, Lodi, Mondovi, Montelupo Fiorentino, Nove, Oristano, Orvieto, Pesaro, Sant Lorenzello, Santo Stefano di Camastra, Sciacca, Sesto Fiorentino, Squillace, Urbania i Vietri sul Mare. Cada un d'ells és un centre d’antiga tradició ceràmica, tenint un genius loci que el distingeix dels altres i que el fa l'expressió d'un territori, dels seus costums i tradicions, tant pel que fa al folklore popular com a la producció més aristocràtica.

Jean Blanchaert & Viola Emaldi

PHOTO ALBUM